Rožinio bloko manifestas: JOKIŲ DIEVŲ, JOKIŲ NORMŲ, JOKIŲ ŠEIMININKŲ!

Mes — visos labiausiai marginalizuojamos ir represuotos mažumos.
Mažumos, sakančios UŽTEKS!
Mažumos, pradedančios šnekėti prieš daugumą,
kuriai jau seniai pats laikas užsičiaupti ir išklausyti.

Mes — tie, kurie netelpa į dabartinės visuomenės nustatytus siaurus „vyriškumo” ar „moteriškumo” rėmus, į kuriuos buvome sprausti nuo pat gimimo. Mes — tie, iš kurių jūs tyčiojotės mokykloje, mes — lesbės, gaidžiai, ir šliuchos, ir pyderai. Šie žodžiai mūsų nežeidžia, jie tik suteikia mums jėgų, nes jie yra jūsų pačių silpnumo išraiška. Mes nesame tokie patys, kaip jūs — mes „apdovanoti”, turėdami unikalią galimybę pažvelgti į visuomenę kitu kampu.

Viešumas — mūsų ginklas, mes išsiskiriame. Mes atviri ir matomi, nes tyla būtų pritarimas prieš mus vykdomam smurtui. Mes nešnabždame, kai kalbame apie seksą, ir nebijome rodyti savo jausmų viešumoje. Mes nelaukiame, kol kažkas mūsų paklaus apie mūsų „antrąją pusę”, o paklausti neatsakome, jog tai mūsų „asmeninis reikalas”. Mes tai darome ne dėl „heteroseksualių” žmonių — mes tai darome, nes mažiausiai kas dešimtos ausys mūsų žodžius atranda per savo patirtį, ir mes privalome padėti jiems išsilaisvinti nuo jūsų sistematizuotos prievartos. Mes spjauname į veidą visiems tiems, kurie drįsta ištarti „nesuprantu, kam tau tie paradai, juk aš neinu demonstruodamas savo heteroseksualumo”. Tik radikali konfrontacija, o ne bohemiški pokalbiai prie vyno taurės, yra vienintelis kelias į permainas visuomenėje.

Mes nesiruošiame jums vergauti. Mes nesame nei „vyrai”, nei „moterys”, nei „homoseksualai” ar „heteroseksualai”. Mes neturime nei „tautos”, nei „rasės”, nei bet kokio kito griežtai apibrėžto socialinio identiteto, ir dėl to neapibrėžtumo kovojame, atmesdami šias dirbtinas tapatybės etiketes, kaip jūsų socialinės prievartos konstruktą. Mes nemėginame pasiteisinti absurdiška „aš tokiu gimiau” arba „dievas mane tokiu sukūrė” patetika, nes net jei tai tiesa, toks argumentas yra apgailėtino konformizmo išraiška. Mes — savo pačių šeimininkai ir mes pasirenkame nepaklusti.

Mes kuriame tarpusavio santykius negrįstus prievarta. Egalitarinius santykius, kuriuose nėra dominavimo, išnaudojimo ar niekinimo. Mes atmetame jaunystės kultą ir priverstinę monogamiją. Socialinis teisingumas gali egzistuoti tik nehierarchinėje šeimų, lytiškumo ir tarpusavio santykių įvairovę skatinančioje visuomenėje, o ne represyvioje elitistinėje valstybėje, kurioje „normos” yra socialinis įstatymas, o pinigų kiekis — pagrindinis žmogaus matas.

Mums pikta matyti, kaip jūs, „prisidarę” vaikų jais nesirūpinate, juos mušate, išnaudojate, psichiškai luošinate, o neatitikus jūsų „normalumo” kriterijų išmetate juos į gavę, ar priverčiate žudytis, kai tuo metu mes esame priversti eiti „kryžiaus kelius” dėl teisės įsivaikinti. Mums nemažiau pikta matant, kaip jūsų kuriama neteisybė ir melas, galios troškimas ir žmonių rūšiavimas prasiskverbia net į LGBT bendruomenes, kai iš prigimties revoliucingas identitetas patampa tik depolitizuota blizgia preke ir eiline galimybe pasipelnyti.

Mes nekviečiame jūsų civilizuotai diskusijai — jūs praleidote savo šansą. Mes nieko neprašome ir nemaldaujame, mes nenorime pritapti – mes skelbiame atvirą karą už savo laisvę.
Laisvę nuo socialinės priespaudos, įtvirtintos binarine lyčių sistema ir heteronormatyvumu, pasireiškiančios heteroseksizmu, homofobija, transfobija ir patriarchaline hierarchija.

Mūsų netenkins kompromisai. Mes sunaikinsime jūsų sukurtą „vyriškumą” ir „moteriškumą”, tokiais pat būdais, kokiais jūs luošinote mus, naikinote mūsų savigarbą, kokiais jūs privertėte mus savęs nekęsti ir išmokėte savimi šlykštėtis. Jūsų sisteminės prievartos institucija – „tradicinė šeima” – privalės būti dekonstruota, o „heteroseksualumas” — tai viso labo laikina fazė — iliuzija, iš kurios būsite priversti išaugti. Mes nenurimsime, kol biologinė lytis diktuos socialinę lytiškumo išraišką, kol viena ar kita tokia išraiška bus „tradicinė”, „pranašesnė”, ar „labiau pageidautina”. Netylėsime, kol jūsų primetami primityvūs anachronistiniai identitetai ir kategorijos, turės socialinių pasėkmių individui.

Mes nekuriame nereikalingų dichtomijų – šis tekstas atspindi mūsų kasdieninę socialinę realybę.

Kiekvienas vaikas, kiekvienas žmogus,
suluošintas jūsų prievartos,
kiekvienas dėl patyčių nusižudęs paauglys,
padaro mūsų tikslą dešimteriopai kilnesniu.

Velniop įstatyminę „lygybę” – mes reikalaujame išsilaisvinimo, ČIA IR DABAR!


Visada rakštis jūsų privilegijuotuose užpakaliuose,
Rožinis blokas

http://www.queer.lt

18 atsakymai to “Rožinio bloko manifestas: JOKIŲ DIEVŲ, JOKIŲ NORMŲ, JOKIŲ ŠEIMININKŲ!”

  1. klevas Says:

    apgailėtina ta jūsų kova, apgailėtini tie visi frontai. Feminizmas yra paprasčiausias seksizmas, nes jūs ne lygybės reikalaujat, o viršenybės prieš vyrus. Kažkodėl smurtas prieš moteris yra netoleruojamas, bet teisių jūs norit neva lygių. Jeigu negaunat suvirintojo darbo, vadinasi tam netinkat, taip pat, kaip dauguma vyrų netinka būt siuvėjais. Ir čia nėra nelygybė, o natūralus ir harmoningas darbų pasiskirstymas.

    Tik man įdomiausia, ką jūs čia pasieksit su tokiom vaikiškom maišto idėjom. Ir jeigu visi taip jau reikalaujasi teisių, tai kodėl kokie naciai negali pareikalauti savų teisių. Juk jie irgi tokie patys žmonės, tiesiog turi savas pažiūras.

    AP GAI LĖ TI NA

  2. teisybė Says:

    Jūs esat tie, kurie ir taip jau turi daugiau teisių už kitus. Bet koks viešas jūsų įžeidimas dabar gresia baudžiamąja atsakomybe ir vien todėl, kai tuo tarpu jums savo nuomonę turėti yra legalu. Statote vargšus skelbdami pasauliui savo „meilę“, dėl ko jūsų ir nemėgsta. Ir ne tokia jūs jau mažuma kaip įsivaizduojat. Ir net neabejoju, kad ir šitas postas jums atrodys agresyvus ir įžeidžiantis, nes kaip minėjau turėti, kad ir neutralią nuomonę šiais laikais yra nusikaltimas.

  3. Povilas Says:

    Išversiu jų pamastymus apie identitetą – Lauk istoriją, lauk kultūra, lauk tradicijas. Duokit valdžia NK95 ir kitiems radikalams ir turėsit “naujūjų Mao dzedunų kultūrine revoliucija“. Visi debilai – visi lygus.

  4. Ieva Says:

    Rožinis bloke, yra labai daug jaunų žmonių kuriems neįdomu ką jūs čia darot, nes turi ir taip daug savų problemų. dėl tųjų problemų jie teisių išskirtinių nereikalauja, paradų neorganizuoja ir nuskriaustų vargšelių nevaidina (net jei jie ir yra dėl kažko nuskriausti). Kaip jau čia kažkas tai minėjo, teisių jūs ir taip turite pakankamai. Na bet žmogui gali duot kiek nori ir vistiek bus negana…
    Pavyzdžiuj, jūs man asmeniškai esat kaip kokie uodai, kurie zyzia zyzia pastoviai dėl to paties. Ir dar man atsibodo, kad jūs mėtote akmenis į mano daržą taip drasiai ir nustembate kai kas nors po to numeta ir į jūsų daržą. Visa šita kalba, kurią parašėt yra juokinga, beprasmė, visiškai netaktiška ir nesantūri. Visi turėjo sunkią paauglystę, visus visaip mokykloj pravardžiavo, bet dėl to gal nepulkim reikštis ir išsišokinėt kaip didžiausia pasaulio bamba.

  5. Atsimerkite Says:

    Nežemintumėte geriau ir neterštumėt, ir taip ne kokio šioje šalyje, mūsų – seksualinių mažumų vardo, su savo anarchistinėmis sapalionėmis tik parodote savo menką protą ir neišauklėtą būdą. Noriu patikslinti, kad jūsų neapykantos pritvinkusioms galvelėms nepasirodytų jog aš homofobiška, aš biseksuali, tad būtų nelogiška. Ne, ne, deja aš nesu iš tų neapsisprendusių paauglių kalaičių. Ar žinote kaip lengva išgyventi patyčias? – Tada kai žinai kas esi, ir ko nori, gali save priskirti vienai ar kitai grupei, siekti vienokio ar kitokio idealo. O aš jaučiuosi plėšoma į dvi dalis, bet, gal man susikurti sau blogą ir išsilieti ant Jūsų, paprašyti, kad visuomėnė prie manęs prisitaikytų?
    Suvokite pagaliau, kad visuomėnė prisitaiko palaipsniui, visi supranta, ir jaučiasi užgauti ir pažeminti kai tūkstantinės radikalų minios ateina akmenų per tvorą pasvaidyti, o jei per tvorą perliptų tai ir papjautų, dar blogiau – jaučiasi išduoti savo pačių valstybės, nes tokių radikalų priešakyje visiems gerai žinomi politikai, kurie turėtų būti santarvės ir tolerancijos, kultūringo elgesio pavyzdžiai, dargi prieš mus nusiteikusi bažnyčia, pensininkai kryžius traukia ir visaip kaip visuomėnė baigia išdurnėti.
    Bet nebūtina juk pradėti žviegti ir tąsytis kai negauni to ko nori, juk nepakeisite nei vieno radikalo nuomonės, tik dar labiau įaršinsite tuščias ir plikas jų galvas, o liberalesni, lankstesni ir intelektualesni žmonės į jus rimtai nė iš tolo nežiūrės, nepaisant to koks aštrus jūsų straipsnis. Pagaliau juk tokiais radikaliais pasisvaičiojimais juk nelabai ir skiriatės nuo savo oponentų.
    Šiukštu nesakau kad reikia subines įgaubus tylėti, tiesiog tokie manifestai, nepaisant įmantrių žodžių gausos ir ironiškos skambėsenos, atrodo vaikiškai ir kvailai.

    Na, man atrodo kad nesvarbu kiek š*do stums ant Jūsų žmonės, jūs gi vistiek degsite karingumu ir narsa, todėl linkiu didžiausios sėkmės 🙂

  6. Justelis Says:

    RE: Ir jeigu visi taip jau reikalaujasi teisių, tai kodėl kokie naciai negali pareikalauti savų teisių. Juk jie irgi tokie patys žmonės, tiesiog turi savas pažiūras.
    Pažiūros, grįstos smurtu prieš tam tikras “ne savų“ grupes (nacizmas) nėra nei žmoniškos, nei kaip nors pateisinamos. Smurtas yra ne pasirinkimas, o nusikaltimas žmoniškumui.
    RE: “Jūs esat tie, kurie ir taip jau turi daugiau teisių už kitus. Bet koks viešas jūsų įžeidimas dabar gresia baudžiamąja atsakomybe ir vien todėl, kai tuo tarpu jums savo nuomonę turėti yra legalu.“
    O kurio žmogaus viešas įžeidimas negresia baudžiamąja atsakomybe?
    Grasinimas susidoroti, patyčios ir pan. pagal jus yra nuomonė ar nusikaltimas?
    RE: Atsimerkite. Gal tamsta pirma užpildykite išsilavinimo spragas? Pirmam susipažinimui:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Stonewall_riots
    Labai patogi ta “visuomenė prisitaiko palaipsniui“ pozicija. Ir labai nesutaikoma su kitų kitų šalių istorine patirtimi. Į buvusias LGBT eitynes ir patys pakankamai kritiškai žiūrim, nes santykinai buvo labai mažas būrelis žmonių lyginant kiek yra LGBT ir pro-LGBT žmonių.
    “Na, man atrodo kad nesvarbu kiek š*do stums ant Jūsų žmonės“
    Kodėl racionaliai mąstančiam žmogui turėtų rūpėti ant jo “pilamas šūdas“. Mėsėdžių/visaėdžių šūdai netinka net trąšoms, tad šūdus – į šiukšliadėžę. Tiesiog įstabu kaip jūs, komentatoriai, sugebat jaustis “teisūs“ pildami įžeidinėjimus be jokio pasivarginimo pagrįsti (kita vertus, kaip galima “pagrįstai“ ką nors įžeidinėti?).
    Mielai laukiam konstruktyvios kritikos (nes, o dieve, priešingai nei jūs nesijaučiam absoliučiai teisūs savo pažiūromis ir/ar jų išraiška). Bet jeigu norite šikti, įžeidinėti, savo šūdus išmeskit į šiukšliadėžę. Kam gaištate savo ir mūsų laiką. Yra kitų portalų, kitų ideologijų, kitų manifestų – gyvenimas per trumpas, kad spjaudytumeisi tulžimi ant to, ko nemėgsti.
    pagarbiai,
    Justelis, Feministinis Frontas

  7. Evelina Says:

    Žmonės jums pateikia konstruktyvią kritiką, tačiau jūs per savo rožinius akinius, idealizuojančius belytę, berasę, betautę ir bekultūrę būtybę, nesugebate jos įžvelgti. Manau, kad dėl vaikystėje patirtų psichologinių traumų, sukeltų patyčių, iš visų tikitės tik tokių pačių įžeidinėjimų, todėl eilinį kartą tik tai ir matote. Nesugebate priimti kritikos, bet kokią šį tekstą kritikuojančią nuomonę priimate kaip asmeninį įžeidimą. Tokiais infantiliškais ir agresyviais pasireiškimais jūs sukelsite tik dar didesnę priešpriešą. Nediskutuosiu ir nekritikuosiu jūsų pažiūrų ar pasisakymų, kadangi jūs to ir laukiate: dėmesio iš visuomenės. Jums smagu pasirodyti ir bent šioje srityje jaustis reikšmingais ir pastebėtais, o ne užguitais, kokiais jautėtės visą laiką, todėl aš, kaip ir dariau visą laiką, nesuteiksiu jums šito malonumo, nepasiduosiu provokacijoms ir tiesiog ignoruosiu jūsų išsišokimus bei atsisakysiu eiti į konfrontaciją: neisiu į jūsų paradus, nebekariausiu su jumis internetinėje erdvėje. Ignoruosiu jus kaip ignoruočiau ir maištingą paauglį siekiantį išsiskirti ir parodyti, kad jis kitoks bei sukelti aplinkinių pasipiktinimą.

  8. troy Says:

    Be tautos, be lyties, be tradicijos….
    Šiukšlės ir tiek. Valerie Solanas anūkai. Solanas baigė psichnamyje. Linkiu ir jums.

  9. Justelis Says:

    “Be tautos, be lyties, be tradicijos….“
    Užtat su vaizduote. Žmogus, imho, kai kas daugiau nei visa tai.
    Psichnamy galėtume atsidurti nebent Sovietų laikais, kai visi nepritariantys esamai sistemai, buvo laikomi “psichiškai nesveikais“, “ideologiškai paklydusiais“.
    Kiekviena idėjinė sistema, suderinama su žmogaus teisėm, turi teisę būti.
    Ir kiekvienas gali tiek pritarti, tiek nepritarti, tiek ignoruoti ją.

  10. Linkėjimai Rožiniam blokui « leo lenox Says:

    […] priekabis buvo man įbruktas į akis intencionaliai – kaip plačiosios publikos nariui. Jei anarchofeminisčių blogą dar galiu ignoruoti, kiti žmonės, kuriuos kartas nuo karto perverčiu, pro akis nepraslysta taip […]

  11. Justelis Says:

    “ įbruktas į akis intencionaliai – kaip plačiosios publikos nariui.“
    Hm, po teisybei nesuprantu kaip atrodo tas “įbrukimas į akis“ ir kuo “intencionalumas“ keičia reikalą. Žodžio laisvė yra žodžio laisvė. Kartojuosi: Kiekviena idėjinė sistema, suderinama su žmogaus teisėm, turi teisę būti.
    Viešojoje erdvėje, plačiojoje publikoje taip pat arba ypač ten.

  12. Leo Lenox Says:

    Čia pingback’as, žodžiai išlupti iš konteksto.

  13. queer.lt Says:

    Mielieji komentatoriai, identifikuojantys save su pimpaluočiais, ir nesuprantantys “iš kur čia toks pyktis“ ir “o kokių teisių jums dar reikia“, galite atlikti socialinį eksperimentą: pasidažykite lūpas, užsidėkite kablus, “moteriškas“ pėdkelnes ir sijoną ir praeikite skersai Vilniaus tamsų vakarą. Jei iš reanimacijos nepateksite į morgą ar netapsite daržove, galėsime pasišnekėti apie “agresyvų“ ir “neapykanta persmelktą“ manifesto toną 🙂

    D.

  14. Augustas Says:

    Gerbiamieji iš queer.lt, aš, net ir apsirengęs vyriškais drabužiais, eiti skersai Vilniaus tamsų vakarą nedrįsčiau. 🙂 Taigi tai, apie ką Jūs kalbate, tiesiog yra visiems piliečiams (nepriklausomai nuo jų amžiaus, lyties ar lytinės orientacijos) bendra viešojo saugumo problema (o ne specifinė, išskirtinai tik moterims būdinga, žmogaus teisių problema).
    Tikiuosi, pakankamai aiškiai pavyko suformuluoti Jūsų paliestos problemos esmę. (Čia atsakymas į tai: “Mielieji komentatoriai, identifikuojantys save su pimpaluočiais, ir nesuprantantys “iš kur čia toks pyktis” ir “o kokių teisių jums dar reikia”, galite atlikti socialinį eksperimentą: pasidažykite lūpas, užsidėkite kablus, “moteriškas” pėdkelnes ir sijoną ir praeikite skersai Vilniaus tamsų vakarą. Jei iš reanimacijos nepateksite į morgą ar netapsite daržove, galėsime pasišnekėti apie “agresyvų” ir “neapykanta persmelktą” manifesto toną “)

  15. Aurelijus Says:

    Viespats Dievas Tevas ir Jo Vienatinis Sunus yra vienintele musu viltis ir gyvenimas siame vargu prislegtame pasaulyje, o jus norite Jo atsisakyti. Neprotestuokite pries tai, ko dar deramai nepazinote, pazinkite ir megaukites tikruoju, gyvuoju gyvenimu!

    EVANGELIJA PAGAL LUKĄ
    Lk 12
    Drąsa ir tiesumas kalboje
    1 Tuo tarpu susirinko tūkstančiai žmonių, kad vieni kitus trypė. Tada Jėzus pradėjo kalbėti pirmiausia savo mokiniams: „Saugokitės fariziejų raugo, tai yra veidmainystės! 2 Nėra nieko uždengta, kas nebus atidengta, ir nieko paslėpta, kas nepasidarys žinoma. 3 Ką kalbėjote patamsyje, skambės šviesoje, ir ką šnibždėjote į ausį kambariuose, bus skelbiama nuo stogų! 4 Aš sakau jums, savo bičiuliams: nebijokite tų, kurie žudo kūną ir paskui nebegali daugiau kenkti. 5 Aš parodysiu, ko turite bijoti: bijokite to, kuris nužudęs turi galią įstumti į pragarą. Taip, sakau jums, šito bijokite!
    6 Argi ne penki žvirbliai parduodami už du skatikus? Tačiau nė vienas iš jų nėra Dievo užmirštas. 7 Žinokite, kad net visi jūsų galvos plaukai suskaityti. Tad nebijokite! Jūs vertesni už daugybę žvirblių.
    8 Aš jums sakau: kas išpažins mane žmonių akivaizdoje, tą ir Žmogaus Sūnus išpažins Dievo angelų akivaizdoje. 9 O kas manęs išsigins žmonių akivaizdoje, to bus išsiginta Dievo angelų akivaizdoje. 10 Kas tartų žodį prieš Žmogaus Sūnų, tam bus atleista, o kas piktžodžiautų Šventajai Dvasiai, tam nebus atleista.
    11 Kai jie ves jus į sinagogas pas viršininkus ar vyresnybes, nesirūpinkite, kaip ginsitės ar ką atsakinėsite, 12 nes Šventoji Dvasia tą pačią valandą jus pamokys, ką kalbėti“.

  16. cahata Says:

    moderni karta :))) tikiuosiu isireikalausit teisiu tokiu kokiom tikit kita vertus manau zmogus teisiu neturi jis jas susikuria 🙂 seip ar taip labai grazios ir svarios mintys manau viso to ir leninas norejo bet jam nepavyko:)

  17. Justux Says:

    komentaras ištrintas
    FeF

Parašykite komentarą